2010-04-12 20:11:40• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Catalin Voicu előzetesben marad

Előzetes letartóztatásban marad Catalin Voicu román szociáldemokrata szenátor, miután a román legfelső bíróság hétfőn elutasította szabadlábra helyezési kérelmét.

Voicut kenőpénz elfogadásával és befolyással való üzérkedéssel gyanúsítják az ügyészek. A múlt kedden helyezték előzetes letartóztatásba, miután mentelmi jogát megvonta a parlament. Az ügyészek szerint Voicu bírósági döntéseket és rendőrségi vizsgálatokat próbált meg befolyásolni két üzletember érdekében, akiktől "közbenjárásáért" pénzt fogadott el.

A bíróság hétfőn tette közzé azt a dokumentumot, amelyben megindokolta, miért helyezte előzetes letartóztatásba, ugyanebben a korrupciós ügyben, az egyik román bírót és a két üzletembert. A bíróság úgy érvelt, hogy a három személy letartóztatásával példát akartak statuálni, bizonyítandó, hogy mindenki egyenlő a törvény előtt, társadalmi pozíciójától függetlenül. A bíróság indoklása szerint a bíró és a két üzletember éppen rangos társadalmi pozíciója miatt lett volna képes befolyásolni az ellenük indított vizsgálat lefolytatását, ha nem tartóztatják le őket. 

Florin Costiniu a román legfelső bíróság egyik részlegét vezeti, őt szombaton helyezték előzetes letartóztatásba Costel Casuneanu és Marius Locic üzletemberekkel együtt, akik az ügyészek szerint Voicut megvesztegették. A szenátor politikai befolyását és baráti kapcsolatait kihasználva arra kérte a bírót: hasson oda, hogy az egyik üzletember számára kedvező bírósági ítélet szülessen.

A román Legfelső Bírói Tanács hétfőn felfüggesztette Costiniu bírói státusát, aki az ellene folytatott vizsgálat lezárásig nem gyakorolhatja szakmáját. Costiniunak és a két üzletembernek a szabadlábra helyezési kérelmét hétfőn délután tárgyalta a legfelső bíróság.

Ez a korrupciós ügy több szempontból is premiernek számít Romániában, hiszen nem fordult még elő, hogy letartóztatnak egy vezető bírót és egy hivatalban lévő szenátort.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: